Garda Optimist Meeting 2018

Garda Optimist Meeting 2018
Garda Optimist Meeting 2018

Kolme UPS:n junioria Gardajärvellä

Kolme uusikaupunkilaista junioripurjehtijaa osallistui pääsiäisenä noin 1400 nuoren purjehdustapahtumaan Italian Gardajärvellä.

UPS:n Camilla ja Charlotte Lehtonen ja Rasmus Salminen olivat matkalla yhdessä helsinkiläisseura HSS:n juniorien kanssa. Ennen tapahtumaa he harjoittelivat ensimmäisen viikon yhdessä Gardajärvellä.

Pääsiäisen suurtapahtumaan osallistui 9-15-vuotiaita junioripurjehtijoita yhteensä 33 maasta. Osallistujat on jaettu iän mukaan kahteen sarjaan. Samassa sarjassa UPS:n juniorien kanssa oli yli tuhat muuta.

  • Se on maailman suurin yksipurjehdittavien veneiden kilpailu, Camilla Lehtonen kertoo.

Yli tuhannen purjehtijan joukko jaettiin lähtöjä varten useampaan 200 purjehtijan fleettiin, jotka purjehtivat kaikki saman radan fleetti kerrallaan. Silti lähtöihin riittää ääntä ja vilinää. Niin iso kilpailu kyllä jännittääkin, mutta enimmäkseen se oli vain hauskaa, kommentoi Camilla.

Korkeiden vuorten ympäröimällä järvellä olosuhteet poikkeavat paljon siitä, mitä Suomen rannikoilla koetaan.

  • Tuuli alkoi joka päivä samaan aikaan, noin kello 13, samasta suunnasta. Tuuli voi olla aika kovaakin, jos miettii, että se on järvi, kertoo Camilla Lehtonen.
  • Siellä oli siitä jännä keli, ettei kukaan valmentaja ennen tuulen alkamista osannut sanoa, tuleeko kevyttä tuulta vai lähes myrskyä. Vain paikalliset osasivat ennustaa.

Myös aallokko poikkeaa tutusta. Aallot olivat aika isoja ja taajassa. Yhtenä päivänä rantaan tulon jälkeen oli myrskyä ja yöllä ukkosti.

UPS:n nuorista Camilla sijoittui tuloksissa puolivälin tietämille, Rasmus ja Charlotte taemmas.

  • Olisi voinut mennä paremminkin, mutta olen tyytyväinen, kun kilpailut olivat niin isot, kommentoi Camilla omaa tulostaan.

Mieleen jäävintä olikin itse tapahtuma, jossa oli valtaisa määrä purjehtijoita yhtä aikaa. Se oli hieno kokemus kaikille mukana olleille junioreille.

Nelipäiväiseen kansainväliseen tapahtumaan kuuluu kilpailun ohella oli paljon muuta. Niin radalla kuin rannallakin piti puhua englantia.

  • Se oli kyllä hauskaa!

Ennen kilpailujen alkua oli iso paraati, jossa kaikki eri maat olivat edustettuina. Rannalla oli myös tapahtumateltta, jossa oli ohjelmaa purjehdusten jälkeen.

Suomalaispurjehtijat matkustivat Italiaan lentäen. Omat jollat kulkivat perille autokuljetuksena. Mukana oli kotoa myös huoltojoukkoja.